Składniki (na około cztery osoby) :
- 1 duże opakowanie śmietany do sosu
- 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie sera tartego
- Kawałek boczku lub dwie paczki pokrojonego boczku w paczce
- Łyżka rozmarynu lub ziół prowansalskich
- Żółtko jaja
- Makaron spaghetti
Przygotowanie:
Wspólny posiłek to świetna sprawa,
lecz przy gotowaniu, dopiero jest zabawa!
Małe rączki, chętnie pomagają,
choć czasem paluszki, do garnka się pchają.
Weź miseczkę, dwa jogurty, żółtko jaja i ser żółty.
Przyda także się śmietana oraz boczek pokrojony.
Boczek wsadź już na patelnię,
aby był wnet usmażony.
W między czasie merdaj w misce jogurt, żółtko i śmietanę.
Wrzuć do tego garstkę sera i na koniec ważna sprawa!
Dodaj rozmarynu łyżkę, jeszcze raz pomerdaj w misce.
Sosik mamy już gotowy, biały, pyszny, wyjątkowy!
Wlej go teraz na patelnie, tam gdzie pachnie cudnie boczek
i wymieszaj wszystko razem, by się połączyły smaki.
Przyszła pora na makaron, do roboty więc dzieciaki!
Wlejcie wodę wnet do garnka, zagotujcie na kuchence,
a gdy woda będzie gulgać, makaronu wsypcie paczkę,
uważając na swe ręce.
Jeśli taka jest potrzeba, jeszcze tylko zagęść sos.
Sprawdź makaron, czy jest twardy, lub al dente – to jest sztos!
Teraz tylko daj talerze, nałóż pasty dla każdego.
Polej sosem i gotowe!
Carbonara, zjedz, smacznego!