Składniki (na około cztery osoby) :

  • 1 duże opakowanie śmietany do sosu
  • 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie sera tartego
  • Kawałek boczku lub dwie paczki pokrojonego boczku w paczce
  • Łyżka rozmarynu lub ziół prowansalskich
  • Żółtko jaja
  • Makaron spaghetti

Przygotowanie:

Wspólny posiłek to świetna sprawa,

lecz przy gotowaniu, dopiero jest zabawa!

Małe rączki, chętnie pomagają,

choć czasem paluszki, do garnka się pchają.

Weź miseczkę, dwa jogurty, żółtko jaja i ser żółty.

Przyda także się śmietana oraz boczek pokrojony.

Boczek wsadź już na patelnię,

aby był wnet usmażony.

W między czasie merdaj w misce jogurt, żółtko i śmietanę.

Wrzuć do tego garstkę sera i na koniec ważna sprawa!

Dodaj rozmarynu łyżkę, jeszcze raz pomerdaj w misce.

Sosik mamy już gotowy, biały, pyszny, wyjątkowy!

Wlej go teraz na patelnie, tam gdzie pachnie cudnie boczek

i wymieszaj wszystko razem, by się połączyły smaki. 

Przyszła pora na makaron, do roboty więc dzieciaki!

Wlejcie wodę wnet do garnka, zagotujcie na kuchence,

a gdy woda będzie gulgać, makaronu wsypcie paczkę,

uważając na swe ręce.

Jeśli taka jest potrzeba, jeszcze tylko zagęść sos.

Sprawdź makaron, czy jest twardy, lub al dente – to jest sztos!

Teraz tylko daj talerze, nałóż pasty dla każdego.

Polej sosem i gotowe!

Carbonara, zjedz, smacznego!